UitBuro UitBuro UitBuro UitBuro
#
Joep viert de stad!

Joep van Lieshout (1963) is Rotterdams bekendste beeldend kunstenaar. Als kraker betrok hij het Vierhavengebied en hij is er nooit meer weggegaan.

‘Ik kwam in 1987 naar Rotterdam omdat de Willem de Kooning Academie de enige kunstacademie was die me wilde hebben, vanwege mijn leeftijd. Ik was 16, de minimumleeftijd was toen 17. Rotterdam was een spannende stad, waar veel kon en mocht. Uitgaan deed ik in de echte havenkroegen op Katendrecht, tussen de schippers en de Caribische dames. Het heeft me nog een ‘aandenken’ opgeleverd van Tattoo Bob! Er was nog veel onontgonnen gebied: dat bood mij de ruimte als kunstenaar. Ik heb destijds met een groepje bevriende kunstenaars een plek gekraakt in het Vierhavengebied. We zaten daar zonder elektriciteit en gas in zelfgebouwde campers. De havenbaron van wie het terrein was, heeft ons vervolgens gevraagd een oogje in het zeil te houden en bood ons in ruil daarvoor gas en elektriciteit aan, gratis. Heel bijzonder.


Het Vierhavengebied is het laatste stukje vrij gebied aan de Nieuwe Maas. Dit vind ik het mooiste rafelrandje van de stad. Het is me zeer dierbaar. Het gebied is in ontwikkeling en staat meer en meer in de belangstelling. Met mijn stichting AVL-Mundo zijn we actief betrokken bij de vormgeving van het gebied. We trekken gezamenlijk op met de buren. We leveren bijvoorbeeld kunst aan de Voedseltuin: een plek die aan de ene kant een park is, maar ook een plek voor mensen zonder werk die groente en fruit kweken voor de Voedselbank. Echt, het kan hier alleen maar mooier worden.’

Tekst: Lot Piscaer
Foto: Stacii Samidin

 

WIN 2 X Oorlogsgeheimen (9+)